Jdi na obsah Jdi na menu
 

MD 27/2014 – Mistrovství světa ve volejbalu Polsko 2014

 Předmětem dnešního MD je pohled a zhodnocení sledování některých utkání MS v Polsku. Do Polska jsme odcestovali ve dnech 31. 8. – 1. 9. 2014 v již klasické čtyřčlenné pracovní skupině trenérů (Šamšula, Petrů, V. Zach a Pelikán). Dříve než přejdu k samotnému hodnocení je potřeba naznačit, co vlastně sledujeme. Tématem je přihrávka (projekt přihrávky TMK začal v lednu 2014). Existuje několik statistických programů (Data volley atd.), ale TMK si připravila vlastní formu záznamového dotazníku, který je uzpůsoben našim požadavkům sledování.

 

Důležitou součástí sledování jsou vhodně nastavené kamery, které umisťujeme ze strany hřiště přímo na přihrávající družstvo. Používáme kamery dvě, ale není vždy jednoduché najít nejlepší prostor pro nastavení kamery…

Parametry, které sledujeme:

DRUŽSTVO NA PŘÍJMU

  • Příjem prsty či bagrem (dále počet podání v jednotlivých rotacích)
  • Příjem v ose nebo mimo osy těla hráče
  • Výchozí přihrávající formace (2 – 4 hráči)
  • Vzdálenost formace od sítě ve výchozím postavení
  • Druh servisu (plachtící atd.)
  • Kvalita přihrávky (škála od 1 - 5)

DRUŽSTVO NA SERVISU

  • Počet podání v jednotlivých rotacích
  • Druh servisu
  • Počet zkažených podání
  • Rychlost podání v km/h (plachtící i skákané podání)

Následně je v tabulce vše dáno do kontextu v jednotlivých rotacích. V průběhu několika sledování jsme našli pro nás optimální formu vyhodnocování utkání. Dva pozorovatelé sledují jedno družstvo a další dva soupeře. Tento systém nám umožňuje dostatečný prostor pro zápis jednotlivých dat, ale i sledovat utkání subjektivním pocitem trenéra a ne pouze řečí čísel. V průběhu utkání můžeme ihned konzultovat osobní pocity a navzájem se ujišťovat o správnosti zápisu hry družstva v jednotlivých rotacích.

Mistrovství světa ve volejbalu Polsko 2014

K hodnocení samotné úrovně hry (popřípadě herního projevu družstev) jsme si zvolili různá herní pojetí i kvalitu: Itálie – Irán, Belgie – USA, Portoriko – Francie, Německo – Brazílie a Kuba – Finsko.

Myslím si, že je netřeba zdůrazňovat, že volejbal je především hra a není možno nasadit jednotnou šablonu, protože se jednotlivá družstva a hráči chovají v jednotlivých situacích účelně. Jednoduše hrají a vždy je možno popsat výjimky, které budou popírat tvrzené.

Na základě sledování, zápisu údajů i subjektivního pocitu (není zanedbatelný) je možno, po zhlédnutí zápasů MS v Polsku, tvrdit následující:

STATISTICKY VYŠEL POMĚR MEZI PŘIHRÁVKOU PRSTY A BAGREM 25:75 VE PROSPĚCH BAGRU. VÝJIMKOU BYLO DRUŽSTVO NĚMECKA, KTERÉ VOLILO V UTKÁNÍ S BRAZÍLIÍ PŘEVÁŽNĚ PŘIHRÁVKU PRSTY. OBA DVA PŘIHRÁVAJÍCÍ SMEČAŘI BYLI VÝRAZNĚ BLÍŽE U SÍTĚ V ZÁKLADNÍM POSTAVENÍ. BRAZÍLIE JE PRÁVĚ TAKTICKY VEDENOU PLACHTOU DOSLOVA ELIMINOVALA NA PŘIHRÁVCE A TÍM NEPŘÍMO ROZLOŽILA JEJICH HRU.

POMĚR MEZI ZAHÁJENÍM HRY PLACHTOU A SKÁKANÝM SERVISEM BYL 65:35 VE PROSPĚCH SKÁKANÉHO SERVISU. VÝJIMKOU BYL TÝM USA, KDE SKÁKALI VŠICHNI HRÁČI ZA JAKÉHOKOLIV STAVU (POUZE JEDEN HRÁČ DÁVAL SYSTEMATICKY PLACHTU).

OBECNĚ LZE ŘÍCI, ŽE DRUŽSTVA RELATIVNĚ MÁLO SERVIS KAZÍ, COŽ MŮŽE MÍT NĚKOLIK DŮVODŮ:

  • SERVIS, STEJNĚ JAKO DALŠÍ ČINNOSTI, JE NATOLIK TECHNICKY ZVLÁDNUT, ŽE SE TO PROJEVUJE V PROCENTECH ÚSPĚŠNOSTI.
  • SERVIS JE ZÁKLADEM OBRANY. DRUŽSTVA SE SNAŽÍ MAXIMÁLNĚ ZTÍŽIT PŘIHRÁVKU MÍČE SOUPEŘI, ALE NEZANEDBATELNÝM PARAMETREM JE SERVIS NEKAZIT. TOTO TVRZENÍ JE DISKUTABILNÍ, PROTOŽE JSOU SITUACE, KTERÉ SI VYŽADUJÍ SERVIS MAXIMÁLNĚ RISKOVAT, ALE MNOHDY PŘEVAŽUJE TAKTICKÉ POJETÍ SERVISU.
  • VÝŠE POPSANÝ BOD JE MOŽNO POUŽÍT PŘEVÁŽNĚ VE SPOJENÍ SE SERVISEM PLACHTY. VĚTŠINA HRÁČŮ JE SCHOPNA MĚNIT FORMU TOHOTO DRUHU SERVISU (UMÍ DO VŠECH SMĚRŮ A S ODPOVÍDAJÍCÍ RYCHLOSTÍ LETÍCÍHO MÍČE). I POD TLAKEM JSOU SCHOPNI POSLAT MÍČ PŘESNĚ NA URČENÉ MÍSTO VE VYSOKÉ KVALITĚ OBTÍŽNOSTI, COŽ NEMUSÍ MÍT ZA NÁSLEDEK PŘÍMÝ BOD, ALE CHTĚJÍ ZTÍŽÍT VÝCHOZÍ SITUACI SOUPEŘI A DRUŽSTVO PO PODÁNÍ SE SOUSTŘEDÍ NA OBRANU.
  • HRÁČI, KTEŘÍ DÁVAJÍ TVRDÝ SKÁKANÝ SERVIS, JSOU NUCENI (NEVYSTAČÍ SI) VYUŽÍVAT RŮZNÉ ROTACE MÍČE A NETREFUJÍ MÍČ POUZE JEDNÍM ZPŮSOBEM. I U TOHOTO ZPŮSOBU SERVISU JE TREND NEPODÁVAT STEREOTYPNĚ, ALE S PŘEKVAPENÍM A VARIABILITOU! DRÁHA LETU MÍČE MÁ RŮZNÉ CHARAKTERY A NEUSTÁLE ZAMĚSTNÁVÁ PŘIHRÁVAČE V JEHO POZORNOSTI.
  • SNAHA O VARIABILITU TECHNIKY SERVISU JE VIDĚT I U NADHOZENÍ MÍČE, KTERÝ MÁ KLAMAVÝ CHARAKTER.V NĚKOLIKA PŘÍPADECH BYL ZJEVNÝ ZÁMĚR UTAJIT DO POSLEDNÍHO OKAMŽIKU, O JAKÝ DRUH SERVISU PŮJDE. HRÁČ VZBUZUJE DOJEM, ŽE BUDE SERVIS SKÁKAT. NADHOZ MÍČE JE S ROTACÍ, ALE ZÁVĚREM JE PLACHTA. NAOPAK JE MOŽNO POPSAT PODOBNOU SITUACI. ROZEBĚH NA PLACHTU, ALE ZÁVĚR SMEČOVANÝ. VŠE VE STEJNÉM DUCHU –VARIABILITA A SNAHA O PESTROST SERVISU.

NAPROSTÁ VĚTŠINA DRUŽSTEV MÁ VE SVÉM STŘEDU VHODNÉ ÚTOČNÉ TYPY HRÁČŮ JAK PO STRÁNCE SOMATICKÉ, TAK I SKOKANSKÝCH PARAMETRŮ. ÚSPĚŠNOST DRUŽSTVA PO PODÁNÍ SOUPEŘE JE ROZHODUJÍCÍ Z POHLEDU VÝKONNOSTI DRUŽSTVA. I SEBELEPŠÍ TÝM, KTERÝ SE „TRÁPÍ“ V ČINNOSTI PO PODÁNÍ SOUPEŘE JE VĚTŠINOU NEÚSPĚŠNÝ.

VŠECHNA DRUŽSTVA MĚLA VE SVÉM STŘEDU LIBERA, KTERÁ BYLA ZÁSADNÍ PRO SYSTÉM OBRANY I PŘIHRÁVKY. NE VŠECHNA DRUŽSTVA VYUŽÍVAJÍ MOŽNOST 2 LIBER. 

JAK JIŽ BYLO NAPSÁNO VÝŠE, PŘEVAŽUJE PŘIHRÁVKA BAGREM. JEDNÍM Z DŮVODŮ (O DALŠÍCH V SAMOSTATNÉM ČLÁNKU) JE SNADNĚJŠÍ ZAPOJENÍ ZADNÍHO SMĚČAŘE DO ÚTOČNÉ KOMBINACE V ZÓNĚ 6 – PIPE. TATO KOMBINACE JE ČASTO VYHLEDÁVÁNA A REALIZOVÁNA VE VYSOKÉ RYCHLOSTI! I TO JE JEDNÍM Z DŮVODŮ SERVISU PLACHTY – VYBLOKOVAT NĚKTERÉ HRÁČE Z ÚTOČNÉ KOMBINACE.

SUBJEKTIVNÍ POCIT NÁS VŠECH JE TEN, ŽE VĚTŠINA HRÁČŮ „MANIPULUJE“ S BAGREM NAPROSTO PŘIROZENĚ A JE CÍTIT, ŽE ODBITÍ SPODEM JE ZÁKLADNÍ INSTRUMENT HRÁČE PRO OVLÁDNUTÍ MÍČE JAK U PŘIHRÁVKY NEBO VYBÍRÁNÍ MÍČE.

PARAMETRY HRY JSOU PRŮBĚŽNĚ VYHODNOCOVÁNY BĚHEM UTKÁNÍ. PODSTATNÝ JE OVŠEM PŘENOS ÚDAJŮ DO HRY A HLAVNĚ REALIZACE SAMOTNÝMI HRÁČI. Z TOHOTO POHLEDU PŮSOBIL TÝM BRAZÍLIE NAPROSTO DISCIPLINOVANĚ A NAVÍC MAJÍ JEJICH HRÁČI DOSTATEK TECHNICKÉ KVALITY REALIZOVAT POKYNY TRENÉRA REZENDEHO, KTERÝ NEUSTÁLE „HRAJE“ A UPRAVUJE TAKTIKU PODLE VÝVOJE UTKÁNÍ.

 

NĚKTERÉ VÝSTUPY SLEDOVÁNÍ:

Poměr počtu servisu plachty a skákaného podání

35%

plachta

 

 

 

 

65%

skákaný

Úspěšnost plachtícího podání

93%

 

Úspěšnost skákaného podání

77%

 

Příjem plachtícího podání: bagr vs. prsty

75%

na bagr

       

25%

na prsty

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 
 


Poslední fotografie



Sportovní trofeje



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statistiky

Online: 7
Celkem: 545591
Měsíc: 5824
Den: 403