Jdi na obsah Jdi na menu
 

metodika 1

 1.Pozoruj zakládání soupeřova útoku a přesuň se včas do místa vybírání

 2.momentě soupeřova úderu zaujímá hráč široké nízké postavení v obraně

Aby hráč mohl vybrat míč v pádu jednoruč, musí nejdříve provést dlouhý výpad vpřed tou nohou a natáhnout paži za míčem tou paží, na jejíž stranu míč padá. Těžiště těla se přesouvá na nohu, která dělá výpad.

 

 

3.Míč je udeřen vnitřní části dlaně směrem vzhůru, výška obranného zákroku záleží na složitosti vybíraného míče.

Cvičení na učení pádu vpřed jednoruč

 A)Cvičení v jednotlivcích. Hráč běží na obě strany a provádí výpady

B)Cvičení ve dvojicích. Hráč A a hráč B stojí proti sobě. Hráč A hodí míč na stranuhráči B, ten musí udělat výpad a chytit míč nataženými pažemi. Po deseti pokusech se hráči mění.

C)Cvičení ve dvojicích. Hráč stojízóně III, druhý hráč stojí v zóně VI. Hráč v zóně III hráči míče na úroveň útočné čáry do zóny V a I, hráči v zóně VI provádějí výpad a snaží se vybrat míč v pádu jednoruč.

D)Cvičení ve skupinách.zónách IV a V jsou bránící hráči, kteří brání letící míče, nahrávač vbíhá doprostřed hřiště, nahrává do zóny II a tam hráči útočí na druhou stranu.

Je třeba zabránit tomu, aby výpady hráčů nebyly příliš krátké. Krátké míče je třeba bránit obouruč v pádu. Hráči by měli odehrát míč vnitřní stranou a nataženou paží.

 Cvičení na nácvik komplexní obrany

Skupinové cvičení. Jeden hráč stojí na bedně, druhý na druhé straně v zóně IV. Další tři hráči stojí v zóně I, VI,V a jsou připraveni do obrany. Hráč na bedně útočí do bránících hráčů, ti je vybírají. Dobrá obrana je doprostřed do výšky, vynikající do místa nahrávky. Otáčení hráčů probíhá po deseti pokusech. Po vykonání cvičení se bedna přesouvá do zóny II a probíhá stejné cvičení, pouze se útočí ze zóny II.

 

  • Skupinové cvičení. Hráč stojí na bedně v zóně II. Další hráči stojí v obranném postavení v zónách I, VI a V a jsou připraveni k vybírání. Hráč v zóně II útočí do bránících hráčů, ti je brání do místa nahrávky, nahrávač vbíhá a nahrává vysoký míč nebo vystřelenou nahrávku do zón II a IV. Po zvládnutí cvičení mohou být nahrávky dalšími útočníky odútočeny.

 

  • Skupinové cvičení. Na jedné straně stojí nahrávač v zóně III, který nahrává do zóny IV, kde nahrávky útočí další útočníci. Ti útočí do zóny I nebo V, kde stojí bránící hráči. Ti brání míče doprostřed do výšky nebo do zóny III, kde stojí další hráč, který míče chytá. Po deseti opakováních si hráči mění místa.

 

  • Skupinové cvičení. Nahrávač stojí v zóně III, útočníci v zónách IV a II jsou připraveni k útočení. Na druhé straně je v zóně III připraven hráč k blokování, v zónách I, VI, V jsou připraveni hráči k bránění. Po nahrávce nahrávače útočníci útočí proti jednobloku, hráči v zadních zónách brání míč odražený od bloku.

 

  • Skupinové cvičení. Hráči řeší situaci po přihrávce podání. Šestice hráčů jsou připraveni na útok po přihrávce podání, na druhé straně stojí hráči v zónách I, VI, V k bránění a jeden hráč na servisu. Po podání řeší šestice hráčů útok po přihrávce podání a útočí proti trojici hráčů, kteří jsou na druhé straně hřiště. Pokud šestice hráčů odútočí tak, že bránící trojici se nepodaří dva doteky míče (přihrávka a následné chycení), má bod. Pokud máme dostatečný počet hráčů, hrají proti sobě dvě šestice a po třech podáních se mění úkol jednotlivých šestic (jedna strana hraje HKII a druhá HKI), po šesti podáních obě šestky rotují.

 

Z němčiny přeložil Radek Krpač

 
 


Poslední fotografie



Sportovní trofeje



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statistiky

Online: 5
Celkem: 545226
Měsíc: 5670
Den: 206