Jdi na obsah Jdi na menu
 

Týmová a individuální taktika ve volejbale

 28 md1

Ve volejbale je velmi důležitá vzájemná spolupráce a komunikace mezi hráči. Tím si tým vytvoří taktické výhody, které mohou nakonec rozhodnout o vítězství v utkání. Hráči by neměli opomenout tyto aspekty:

Pozorování soupeře
Pokud vás čeká důležité utkání, ve kterém chcete být úspěšní, musíte svého soupeře nastudovat. K tomu vám poslouží sbírka dat a videoanalýza soupeře. Seznamte se se soupeřem, poznejte jeho silné i slabé stránky využijte je ve svůj prospěch. Již při rozcvičení před zápasem můžete zjistit, jestli je soupeř v dobrém rozpoložení či jaké údery preferuje.

 

Vzájemná komunikace – Calling
Call není nic jiného, než že spoluhráč po nahrávce hlásí útočníkovi, kam by měl směřovat míč při útočné činnosti týmu tak, aby se vyhnul bloku soupeře.

Vnímání taktických aspektů blokování
Signály prstů rukou blokařů pomáhají vzájemné komunikaci mezi obranou na síti a v poli. Oba bránící hráči musí být sladění, aby obrana proběhla úspěšně. Blokující hráč má možnost změnou blokařského přesunu klamat útočníka a později se vrátit k taktické variantě, na které byl se svým spoluhráčem v obraně v poli domluven.

Dodržení taktických aspektů obrany v poli
Bránící hráč v poli by měl být při obranném zákroku v nízkém střehu, do místa vybírání by se měl dostat pohybem až při rozběhu soupeřícího útočníka, aby útočící hráč nevěděl, kde bránící hráč stojí.

Útok
Existuje mnoho útočných variant, které mohou hráči použít. Existuje však také mnoho variant mezi nahrávačem a útočníkem. Například malí hráči by měli proti vysokým blokařům útočit po rychlé nahrávce ve větší vzdálenosti od sítě. Hráči mohou útočit po krátkém zpoždění, volit různé směry útoků a použít různé pohyby zápěstí a skrýt směr útoku.

Time out
Oddechové časy by měly být trenérem voleny vědomě, například když jeden z hráčů potřebuje krátkou přestávku nebo soupeř docílil sérii bodů a trenér ji chce oddechovým časem přerušit.

Break
Break znamená docílení bodu po vlastním podání. To je velmi důležité, aby se soupeř jen ztěžka dostával zpět do hry a ztrácel motivaci sbírat síly do následných výměn.

Side out
Side out znamená situace po vlastní přihrávce. Vítězství ve výměnách, ve kterých soupeř podává, jsou také velmi důležitá, protože neumožňují soupeři docílit sérii bodů za sebou.

 
 


Poslední fotografie



Sportovní trofeje



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statistiky

Online: 11
Celkem: 551313
Měsíc: 6702
Den: 371