Jdi na obsah Jdi na menu
 

MD 23 - Ivan Pelikán: Formy hry

 Prakticky od prvního kontaktu s míčem je potřeba nabídnout mladým hráčům hru. Otázky zní: Jakou formu? Co by mělo být součástí hry? Zvládne mladý hráč technické nároky, které si hra vyžaduje? Adaptované formy hry vychází ze seskupení hráčů 1-1, 2-2, 3-3, v rámci kterých je upravována pohybová a herní náročnost v průběhu jednotlivé rozehry. Hra probíhá na redukovaném herním prostoru s adaptovanou výškou sítě. Dále je vhodné použít pomocný materiál (kužele, kruhy, různé velikosti míče atd.).

 

Hra, kterou nabízíme, by měla vzbudit zájem a pozornost hráče. Druhým faktorem je pohybový a herní rozvoj. Hovoříme tedy o dvou úrovních:

1.     Hráč – měl by mít dobrý pocit ze hry a důležitý je také kladný herní zážitek (prožitek). Na místě je soutěživost a snaha o výhru.

2.     Trenér – sleduje hlubší souvislosti jako je pohybový a herní rozvoj hráče. Dle potřeby upravuje náročnost hry z důvodu výkonnostní progrese. Je rádcem a důležitým motivačním prvkem.

Adaptovanou hru je možno zařazovat v rámci tréninkové jednotky (školní hodiny tělocviku) stejně jako v rámci turnaje. Snahou trenéra by mělo být, aby hra obsahovala různé pohybové a smyslové podněty! Hra by měla být dále organizována ve smyslu, že se vždy něco odehrává před, v průběhu a po akci jednotlivé rozehry. Důvodem je větší pohybová aktivita hráčů v rámci hry, ale již je možno vidět i paralelu se šestkovým volejbalem, kdy po přihrávce následuje například útok nebo vykrývání atd.

Níže uvedené jednotlivé herní formy jsou řazeny dle předpokládané výkonnostní progrese hráče, ale podstatou je adaptovat hru na aktuální potřebu a výkonnost jedince (skupiny)! Dále je možno „přeskočit“ jednu úroveň a posléze se vrátit k předešlé atd.

FORMY 1-1

Úroveň 0 (přehazovaná): Hrají proti sobě dva hráči a hra je realizována chytáním a přehazováním míče přes síť. Po každém odhodu míče musí hráč dostat jednu celou plochu chodidla mimo herní prostor (obr. 1). Zahájení hry je provedeno odhodem spodem. Výška sítě je 2,20m a velikost hřiště je 8 krát 3m. Varianty hry: Po odhodu se dotkne hráč kužele, který je umístěn mimo herní prostor (používají se dva kužele, každý na jedné straně hřiště). 

Úroveň 1: Hrají proti sobě dva hráči. Po přeletu míče na stranu soupeře je první kontakt realizován odbitím jednoruč o zem (nižší odskok míče, obr. 2). Následuje druhé odbití jednoruč o zem druhou rukou (s odrazem míče nad hlavu hráče). Hráč uskutečňuje odbití vrchem obouruč nad svoji hlavu a následuje druhé odbití stejným způsobem na stranu soupeře. Po odehrání míče na stranu soupeře se hráč musí dotknout kužele umístěného pod sítí. (obr. 3). Hra je zahájena odbitím jednoruč spodem. Výška sítě je 2,30m a velikost hřiště je 8 krát 4m.

Úroveň 2: : Hrají proti sobě dva hráči. Po přeletu míče na stranu soupeře je první kontakt realizován odbitím jednoruč o zem (jde o stejný základ jako u předešlé úrovně 1). Následuje druhé odbití jednoruč o zem druhou rukou (s odrazem míče nad hlavu hráče). Hráč uskutečňuje odbití vrchem obouruč nad svoji hlavu a následuje druhé odbití stejným způsobem na stranu soupeře. Po odehrání míče musí hráč přemístit tenisový míček z jednoho kužele na druhý (obr. 4 a 5). Hra je zahájena odbitím jednoruč spodem. Výška sítě je 2,30 m a velikost hřiště je 8 krát 4m.

 

Úroveň 3: Hrají proti sobě dva a dva hráči. Jeden z dvojice se zajímá o míč a druhý pracuje s kruhem. Míč po přeletu sítě musí nejdříve dopadnout na zem (obr. 6 a 7). Hráč s kruhem pokládá do místa dopadu kruh. Po odrazu míče od země je první dotek realizován odbití vrchem nad hlavu hráče a následně je míč obdobným způsobem odehrán na stranu soupeře. Hráči si vymění roli. Zahájení hry je realizováno odbitím obouruč vrchem po vlastním nadhozu, kdy hráč musí být za zadní čarou hřiště. Dále je možno zahájit hru odbitím jednoruč spodem. Výška sítě je 2,20 m a velikost hřiště 8 krát 4m.

Úroveň 4: Hrají proti sobě dva hráči. Po přeletu míče na stranu soupeře je první kontakt odbitím vrchem nad hlavu hráče a následně je míč odehrán stejným způsobem na stranu soupeře. Po odbití míče na stranu soupeře se musí hráč dotknout oběma dlaněmi podlahy. Zahájení hry je realizováno odbitím obouruč vrchem po vlastním nadhozu, kdy hráč musí být za zadní čarou hřiště. Dále je možno zahájit hru odbitím jednoruč spodem. Výška sítě je 2,20 m a velikost hřiště 8 krát 4m.

 Praktické rady:

§  Velikost hřiště je možno upravovat dle úrovně hráčů (šířka a délka)

§  Výšku sítě je možno upravovat dle úrovně hráčů.

§  Hráči si mohou sami počítat body na počítadle.

§  Je nutno volit správné míče a jejich úroveň nahuštění (z důvodu odskoku míče od země).

§  Je možno zařadit i další varianty motorické obtížnosti (podlezení mezi nohy spoluhráče po odbití atd.).

§  Zahájení hry je možno adaptovat na úroveň hráčů.

§  Souběžně s adaptovanou hrou je nutno rozvíjet pohybovou a herní průpravu v rámci tréninkové jednotky nebo učební hodiny.

§  Tyto formy hry slouží jako doplněk k BMV, kde je snaha „nasadit“ jednotná pravidla za účelem konfrontace na turnajích.

Formy 2 – 2 a 3 – 3 příště…

 
 


Poslední fotografie



Sportovní trofeje



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statistiky

Online: 2
Celkem: 548794
Měsíc: 5423
Den: 230