Jdi na obsah Jdi na menu
 

MD 25 – Vojta Zach: Přechod mladých do kategorie dospělých z pohledu Jana Svobody

 Názory Jana Svobody na to, jak by měl vypadat hráč při přechodu z dorosteneckého volejbalu do volejbalu mužského.

Jaké požadavky má trenér Jihostroje České Budějovice Jan Svoboda na hráče přecházející z dorostu do mužů?

 

Přál bych si, aby měli zvládnutou základní techniku jednotlivých herních činností, což je obecná pravda, která ale platila, platí a bude platit. Také bych si přál, aby nepřišli s totálním zlozvykem, jako je např. pazgang, nízké nasazení bagru, tahání ruky zespoda při útoku atd. Velký nešvar je pádová technika, kdy někteří hráči neumí v 18 letech klasickou rybičku.

Co jim dnes chybí? Fyzička, technika, psychika nebo morálka?

Určitě jim dnes chybí profesionalita, nejsou zvyklí na režim profesionálního sportovce. Neuvědomují si, co to všechno znamená, když se musí starat o vlastní tělo a zdraví. Životospráva je důležitá! Nemají v hlavě nastavený „pracovní režim“ který znamená být „100%“ připravený na každý trénink a zápas. Také si neuvědomují, že tréninkem a zápasem jejich práce nekončí, a že i jejich počínání v době mezi tréninky zásadně ovlivňuje jejich výkony. Také jim chybí znalost svého těla a technika posilování. Zvládnutí jednotlivých herních činností a řešení herních situací je v jiné rychlosti, než na kterou jsou zvyklí z juniorského volejbalu.

Jsou v 18 či 19 letech mladí hráči připraveni na mužský volejbal?

Jsou, ale potřebují pořádně „dotesat“, což znamená, že se musí zapracovat do mužského volejbalu, kde je míň chyb a je to rychlejší. Spoluhráči jsou náročnější a je od nich vyvíjen tlak na stálost výkonů všech spoluhráčů.

Jaký názor máš na již dnes zaniklý systém Dukel (vojenských a policejních sportovních oddílů), který pokračoval ve výchově hráčů i po skončení střední školy?

Tam se vždycky všichni naučili hrát volejbal. V Duklách byla kvalita, jak co se týče podmínek, kdy hráči mohli trénovat dvakrát denně, tak co se týče kvalitního složení družstev, která byla každoročně doplňována kvalitními hráči z extraligy. Jen málo týmů se Duklám a Hvězdám vyrovnalo v profesionalitě.

Je dnešní první liga dostatečným mezistupněm mezi dorostem a vrcholovým profesionálním volejbalem?

Je, ale je vhodná v kombinaci trénování s extraligovým mužstvem, protože tréninkový objem prvoligových družstev neodpovídá požadavkům extraligy.

Co si myslíš, že je dnes hlavní motivací mladých dorostenců? Peníze? Sláva? Cestování? Hra samotná?

Nedokážu posoudit jejich motivaci, ale rozhodně mají větší šanci rychlého postupu jak v jednotlivých extraligových družstvech, tak mají větší šanci se dostat do reprezentace, pokud to srovnám se situací v extralize před 25 lety. Trochu mi připadá, že spoustě hráčů záleží na tom, aby u toho dobře vypadali…

 

 
 


Poslední fotografie



Sportovní trofeje



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statistiky

Online: 4
Celkem: 550924
Měsíc: 6442
Den: 479