Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vybírání v poli a jeho nácvik

 Vedle bloku je vybírání v poli nejdůležitějším prostředkem k obraně tvrdých útoků a je rozhodujícím faktorem pro zakládání protiútoku. Obrana vyžaduje u hráčů sílu v nohách, rychlost a morální nasazení.

 555.jpg

 

Vybírání obouruč ve stoji

Nejefektivnější obranou v poli je vybírání obouruč ve stoji. 

1.Pozoruj zakládání útoku soupeře a snaž se předem vyhodnotit směr soupeřova útoku

2.momentě obranného zákroku musí hráč stát v obranném postavení – kolena pokrčena, široký stoj (postavení chodidel vedle sebe), paže jsou mírně před sebou, předloktí mírně do stran a dlaně směřují vzhůru. Těžiště těla je na špičkách nohou.

3.Při kontaktumíčem jsou paže napnuté, sílu úderu tlumí paže a tělo. Poloha paží a těla určuje směr letu míče po obranném zákroku.

4.Po obranném zákroku se tělo opět natahuje, hráč se zapojí do dalšího dění hry – následný útok, vykrývání….

Učení vybíraní obouruč ve stoji

1.Cvičení jednotlivců. Zaujmutí obranného postavení cvičíme bez míče. Obranné postavení cvičíme po vykonání různých pohybů – pohybů vzad,pádu, po vysunutí ze základního postavení obrany atd. Trenér dává signály. 

2.Cvičení jednotlivců – Sedaná – Tři medicinbalytrojúhelníku, medicinbaly jsou vzdáleny od sebe minimálně 4 metry. Po signálu běží hráč k medicinbalu a sedne si na něho s obranným postavením v momentě kontaktu s míčem, poté vstane a běží k dalšímu medicinbalu a provádí stejné cvičení. Přitom se vždy otáčí směrem k síti proti útočnému úderu.

Varianta – ke zvýšení objemu a intenzity zařaďte více sérií – více kol. Toto cvičení může provádět najednou více hráčů nebo je možné cvičení zařadit v soutěžní formě.

3.Cvičení ve dvojici. Hráč A a B stojí proti sobě. Hráč A si nadhodí míč a útočí proti hráči B, hráč B vybírá míč. Po deseti opakováních se hráči mění.

4.Cvičení ve skupině – Hráči A a B stojí na jedné straně a hráč C stojí na druhé straně. Strana se dvěma hráči má míč. Hráč A útočí do hráče B, ten přihrává míč na hráče C a ten vrací míč zpět. Po jakékoliv přihrávce se přihrávající hráč přesouvá na druhou stranu. 

5.Skupinové cvičení – Hráč B stojízóně IV, hráč A v zóně 3, hráč D stojí v zóně II, hráč C stojí v zóně V a hráč v zóně I. Hráč v zóně III nahrává do zón II a IV, kde hráči útočí do hráčů zadní řady. Hráči zadní řady přihrávají míč opět zóny III, kde hráč A nahrává do zóny II nebo IV. Po deseti obranných zákrocích se tým posune o jednu rotaci.

Z němčiny přeložil Radek Krpač

 
 


Poslední fotografie



Sportovní trofeje



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statistiky

Online: 5
Celkem: 545623
Měsíc: 5848
Den: 414